Thuiswerken is bij veel bedrijven de norm geworden. Gedurende de pandemie hebben veel bedrijven flink geïnvesteerd om de juiste faciliteiten te creëren om thuiswerken mogelijk te maken. Ook toen de pandemie beëindigd werd, zijn deze faciliteiten in gebruik gebleven. Dit maakt dat het bij veel bedrijven nog steeds gebruikelijk is om (deels) vanuit huis te werken. Daarnaast zien we ook elk jaar een flinke toename van het aantal zzp’ers in ons land. Dit maakt dat steeds meer mensen behoefte hebben aan een fijne thuiswerkplek.

Effectief thuiswerken is echter niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Hier komt veel bij kijken. Hoewel het heerlijk klinkt om zelf je uren in te delen en vanuit je eigen omgeving aan de slag te gaan, kleven er ook nadelen aan de hele situatie. Zo vinden veel mensen het lastig om geconcentreerd te blijven en ongestoord te werk te gaan.

Gelukkig zijn er manieren om dit te stimuleren en voor meer focus en productiviteit te zorgen. Hieronder geven we drie handige tips die hierbij kunnen helpen.

1.   Kwalitatieve kantoormeubels

Ten eerste is het belangrijk dat er een goede werkplek wordt gecreëerd. Hierbij mag niet bespaard worden op kantoormeubelen. Deze zijn van essentieel belang om effectief te werk te gaan. Kies daarom voor de kantoormeubelen van een speciaalzaak, zoals havic-kantoormeubelen.nl. Hier vind je enkel ergonomische meubelen die het werken makkelijker maken. Zowel thuis als op kantoor. Ze bieden meer comfort om fysieke ongemakken te voorkomen en maken het zo gemakkelijker om productief te werk te gaan.

Zorg ervoor dat jouw thuiswerkplek van alle gemakken is voorzien en alles binnen handbereik ligt. Kies bovendien één plek uit waar je te werk gaat. Er is meer afleiding als je telkens van werkplek verandert. Kies voor een werkplek die af te sluiten is van de rest van het gezin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een logeerkamer, een hobbykamer of een andere ruimte in huis waar weinig mensen in komen. Je zou eventueel ook de schuur of de garage in kunnen zetten als er op andere plekken in huis onvoldoende ruimte beschikbaar is.

2.   Maak gebruik van strikte werktijden

De flexibiliteit van het thuiswerken is een groot voordeel. Lekker zelf je uren indelen. Fijn, dat wel. Maar het is niet voor iedereen weggelegd. Zo is het bijvoorbeeld wel heel verleidelijk om laat te beginnen en uit te slapen. Maar heb je dan nog wel zin om aan de slag te gaan? En vind je het eigenlijk wel prettig om dan nog tot laat door te werken?

Het is in de meeste gevallen dan ook beter om zelf werktijden vast te leggen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je enkel van 9 tot 5 werkt en ook strikte pauzetijden houdt. Zorg er ook voor dat je buiten die werktijden om ook echt niets meer doet. Op die manier weet je waar je aan toe bent en blijf je in een goed werkritme.

3.   Maak afspraken met je omgeving

Zijn er regelmatig ook andere gezinsleden in huis terwijl jij aan het werk bent? Maak dan afspraken met hen. Op welke momenten mogen zij bijvoorbeeld bij je aankloppen en wanneer heb je dit liever niet? Zo voorkom je dat je onnodig gestoord wordt, hetgeen de productiviteit weer ten goede komt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.