Is je garagedeur toe aan vervanging? En overweeg je om openstaande garagedeuren te kopen, maar wil je eerst meer weten over dit type deur? Dan is dit blog voor jou. We bespreken de voor- en nadelen van openslaande deuren voor garages, of het in alle situaties de beste deur is en welke alternatieven er te koop zijn.

Wat zijn openslaande garagedeuren?

Openslaande garagedeuren bestaan uit twee deuren die los van elkaar geopend en gesloten kunnen worden. Je kunt dit type deur zien als twee voordeuren die samen de garagedeur vormen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van openslaande garagedeuren?

De voordelen zijn:

  • Doordat openslaande garagedeuren als een voordeur fungeren kun je de garage snel in en uit gaan.
  • Het is mogelijk om ramen in de deurbladen te plaatsen zodat je meer daglicht in de garage hebt.
  • De deurbladen zijn goed geïsoleerd waardoor je in de garage minder last van tocht en kou hebt dan bij ongeïsoleerde garagedeuren het geval is.
  • Doordat de deuren naar buiten toe open slaan, heb je de volledige ruimte in de garage tot je beschikking.

De nadelen zijn:

  • Openslaande garagedeuren zijn de enige soort garagedeuren die niet elektrisch te bedienen zijn.
  • De aanschafprijs is hoog in vergelijking met andere soorten garagedeuren.
  • Doordat de deuren tijdens het openen naar buiten toe klappen, moet je de oprit deels vrij laten.

Zijn openslaande garagedeuren de beste keuze?

Openslaande garagedeuren zijn in de meeste gevallen een goede keuze. Echter, of het ook de beste keuze is hangt af van je wensen met betrekking tot de garagedeur. 

Als je de garage bijvoorbeeld als parkeerplaats voor je auto gebruikt dan zijn openslaande garagedeuren zeker niet de beste keuze. Dat komt simpelweg omdat je de deur niet elektrisch kunt bedienen, dus iedere keer dat je de auto in de garage wilt parkeren moet je uitstappen om de deuren te openen en te sluiten.

Als je de garage niet als parkeerplaats voor je auto gebruikt dan zijn er zo goed als geen nadelen aan openslaande garagedeuren verbonden en is het een prima keuze.

Kortom, kijk naar de voor- en nadelen en bepaal hoe belangrijk de voor- en nadelen voor je zijn. Dat is een goed vertrekpunt om een aankoopbeslissing te kunnen maken.

Wat zijn alternatieven voor openslaande garagedeuren?

Er zijn twee soorten garagedeuren die een goed alternatief zijn voor openslaande garagedeuren, namelijk sectionaaldeuren en roldeuren:

  • Sectionaaldeuren: dit type deur is opgebouwd uit panelen die verticaal worden geopend en onder het plafond worden gehangen. Sectionale garagedeuren zijn standaard uitgerust met elektrische bediening, leverbaar in vele kleuren en patronen en goed geïsoleerd.
  • Roldeuren: bij dit type deur worden de panelen opgerold in een opbergsysteem dat recht boven de opening van de garage wordt geplaatst. Hierdoor heb je zo goed als de gehele ruimte in de garage tot je beschikking. Ideaal als je de garage met name als opslagplaats wilt gebruiken.

Mocht je meer willen weten over deze en andere soorten garagedeuren, dan adviseren we je om een garagedeur specialist te bezoeken. Het voordeel is dat je in de showroom de deuren kunt uitproberen en kunt ervaren welke deur je het prettigst in het gebruik vindt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.