Wanneer iemand je onrecht aandoet, ga je naar de rechter en die maakt de uiteindelijke beslissing. De meesten zijn wel bekend met rechtszaken van tv, films en/of series, maar in het echte leven gaat er een heel geregel aan vooraf. Waar moet je nu precies op letten, wanneer je een rechtszaak aanspant?

De juiste rechter

Het is in principe niet aan jou om een rechter te kiezen. Deze wordt je toegewezen op basis van het geografische gebied en de zaak die je aanspant. Om de juiste rechter te krijgen, moet dus eerst duidelijk worden waar de rechtszaak om draait. Rechters hebben namelijk verschillende bevoegdheden. Wil je een strafbaar feit aankaarten? Dan zul je dit via de politie moeten doen. Je kunt namelijk niet zelf een strafrechtelijke procedure starten; dit is aan het openbaar Ministerie.

De kosten voor je rekening

Degene die een rechtszaak aanspant, zal veel kosten voor zijn rekening moeten nemen. Voor het behandelen van jouw zaak, zal je volgens de griffierechten de rechter moeten betalen. Daarnaast heb je te maken met kosten voor je advocaat, de mediator, de gemachtigde en anderen die je inschakelt. In geval het een civiele zaak betreft, kan het zijn dat de rechter de ‘verliezende’ partij veroordeelt om (een gedeelte van) de kosten van de tegenpartij te betalen. Dit heet een kostenveroordeling. Wanneer je de zaak wint, kun je dus goedkoper uit zijn, maar je kunt de zaak ook verliezen, waardoor je op zou kunnen draaien voor de kosten van je tegenpartij.

De tarieven van een advocaat

Natuurlijk wil je de allerbeste procesrecht advocaat van Rechtnet naast je hebben zitten tijdens een rechtszaak. Houd er echter rekening mee dat advocaten hun eigen tarief bepalen en een heel goede advocaat vele malen duurder kan zijn dan een van zijn/haar collega’s. Daarom kun je het beste voor een kostenschatting vragen tijdens je eerste bespreking met je advocaat. Vraag ook na welk declaratiesysteem hij/zij gebruikt. Ga altijd voor een betrouwbare advocaat, zoals een procesrecht advocaat van Rechtnet.

Getuigen

Het hebben van getuigen tijdens een rechtszaak is in de regel bevorderlijk voor je zaak, maar getuigen zijn niet gratis. Zij hebben recht op vergoedingen voor hun reiskosten, de tijd die zij kwijt zijn aan de rechtszaak en alle eventuele andere kosten. Hetzelfde geldt voor deskundigen die worden opgeroepen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.