Voordat je als bedrijf kan beginnen met graven met een machine, is het van belang om een KLIC melding te maken. Zo’n melding zorgt ervoor dat je informatie krijgt over de kabels en leidingen waar je wilt gaan graven. Het maken van een KLIC melding is overigens ook verplicht. Dit is verplicht, omdat het schade aan kabels en leidingen kan voorkomen. Maar wat betekent KLIC nou eigenlijk? Dit staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Dit systeem bestaat al een aantal jaar.  

Voorkom ongewenste situaties 

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je als bouwbedrijf goed weet waar je gaat graven. Als je van tevoren geen research hebt gedaan, kun je de kabels en leidingen onder de grond beschadigen. Dit is natuurlijk geen wenselijke situatie. Dit zorgt er namelijk voor dat er vertraging oploopt tijdens het bouwtraject. Ook ontstaan er andere problemen waar je liever geen tijd aan kwijt wilt zijn. Door het handige systeem van KLIC, weet je als bedrijf precies waar je wel en niet kunt gaan graven. Je krijgt namelijk genoeg informatie over de betreffende locatie. Het is wel zo fijn om goed voorbereid aan de slag te kunnen gaan met het betreffende bouwtraject. 

Verschillende meldingen om rekening mee te houden 

Bij KLIC bestaan er een aantal meldingen waar je als bedrijf rekening mee moet houden. Zo heb je een graafmelding. Deze melding is van belang als je ook daadwerkelijk wilt gaan graven. Dit is overigens 20 dagen geldig. Je krijgt hiermee overzicht in een gebied van 500 x 500 meter. Als tweede melding die je bij KLIC kunt krijgen, is een oriëntatieverzoek. Deze melding is onbeperkt geldig en bedekt een gebied van 2500 x 2500 meter. Dit zorgt voor meer inzicht in het gebied waar je wenst te graven. De laatste melding die je bij KLIC kunt krijgen, is een calamiteitenmelding. Deze bedekt een gebied van 500 x 500 meter en hoef je pas in te schakelen als schade of letsel dreigt te zijn. Het is dus van belang dat je als bouworganisatie goed weet wat KLIC is. Natuurlijk ook omdat het verplicht wordt gesteld. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.